Cultuurvuur

Cultuurvuur is een onafhankelijke sociaal - culturele vereniging voor 50-plussers. Optimaal ouder worden is ons doel, gemeenschapsvorming en cultuurparticipatie zijn onze troeven.

Verantwoordelijk voor de opdracht: Rudy Blauwbloeme (Directeur)

ToolBoxers: Filip Gosselé • Frank Koenen 

Support type: Travel

Project topic: Governance

 

Optimaal ouder worden is ons doel, gemeenschapsvorming en cultuurparticipatie zijn onze troeven. Alles is gestart met de noodzaak om ons bestuursorgaan een update te geven. Via onze samenwerking met Cera én op hun aanbeveling kwamen wij bij ToolBox terecht. Na een eerste verkennend gesprek met de ToolBox-coördinator werd snel duidelijk dat onze vraag een topic was die voor begeleiding door ToolBoxers in aanmerking kwam. Vrij snel werden er twee ToolBoxers gevonden die met ons aan het werk gingen. Reeds van bij de eerste contacten werd het duidelijk dat er meer nodig was dan enkel het bestuursorgaan aan te pakken.

De ToolBoxers waren enerzijds aangenaam verrast door het ruime aanbod van FedOS vzw maar anderzijds verbaasd hoe goed dat we dit verborgen weten te houden! We werden als het ware met de neus op de feiten gedrukt: een volledige herdenking van onze werking én structuur was noodzakelijk. Stap voor stap werden verschillende aspecten van onze werking doorgelicht en besproken. Er werd stil gestaan bij de sterktes en zwaktes van onze organisatie. We werden uitgedaagd om out of the box te denken en naar de toekomst te kijken. Met vallen en opstaan kwamen we tot het inzicht dat we te sterk verticaal werken en dat onze organisatie er baat zou bij hebben om een horizontale werking te implementeren waardoor bepaalde projecten en/of activiteiten hun eigen plaats krijgen binnen onze organisatie.

Zo werd het onzichtbare, zichtbaar gemaakt.

FedOS – Federatie Onafhankelijke Senioren – bestaat al 73 jaar en heeft tijdens deze periode een aantal facelifts gehad. Doch, nu was het tijd om een grondige structuurwijziging door te voeren onder een nieuwe naam. De ToolBoxers zijn beiden 50+ en zij vonden zichzelf wel terug in onze werking maar niet in onze naam. Het woordje ‘senioren’ heeft helaas een negatieve bijklank. De nieuwe naam moet de missie en visie van onze organisatie uitstralen. Zo werd Cultuurvuur geboren. Eens deze stap gezet, werd er een organigram uitgewerkt met profielen voor het nieuwe bestuur, nieuwe statuten uitgewerkt en een intern reglement opgesteld.

Op een bepaald moment was het noodzakelijk om het ToolBoxproces even on hold te zetten om deze nieuwe visie te toetsen bij onze achterban. Vrij snel kwamen we tot een concensus en konden we met goed nieuws terug naar het ToolBoxers. Op de algemene vergadering van maart 2022 werd alles goedgekeurd en werden we officieel Cultuurvuur vzw. Ondertussen bouwden we verder en hebben we een mooi en warm verhaal inzake cultuurparticipatie 50+ want cultuurparticipatie groeit mee met het leven en bevordert het algemeen welzijn van alle 50-plussers. Het is dankzij de frisse kijk van de ToolBoxers op een eerder stoffige organisatie dat we onszelf hebben heruitgevonden.

Cultuurvuur is dé sleutel voor de toekomst.

 

https://cultuurvuur.be/

GETUIGENISSEN VAN DE TOOLBOXERS

Wij hebben ToolBox allebei ontdekt via voorzitter Hilde Helsen en FEDOS was onze eerste opdracht. We kenden elkaar niet maar het klikte meteen: we vulden elkaar prima aan en waren het toch eens op belangrijke punten. Het project startte heel klein en midden in de covid-19-crisis. Wat aanvankelijk startte als het beschrijven van het profiel van een raad van bestuur vervelde naar een traject van “change management” met ingrijpende veranderingen bij FEDOS, inclusief een volledige reorganisatie en rebranding. Tegelijkertijd werd het een genoegen die hele verandering FEDOS naar Cultuurvuur vanop de eerste rij te zien gebeuren en te begeleiden: Rudy, de directeur van FEDOS, slaagde erin na 35 jaar aan het roer om vooruit te kijken en met Zeger de toekomst vorm te geven . De samenwerking als ToolBoxers vonden we heel verrijkend alsook de dynamiek tussen ons en de 3 generaties van Cultuurvuur. De passie van 80-plusser Guido in de Raad van Bestuur is inspirerend. Wij hebben geleerd dat we als tandem best functioneren. We zijn er trots op dat we samen door te luisteren en vragen te stellen invloed hebben uitgeoefend. Het siert Rudy en zijn team dat ze open stonden voor kritische vragen en suggesties en dat ze er daarna heel snel mee aan de slag zijn gegaan. Daarnaast was het een fijne eer om vorige zomer de lancering van Cultuurvuur te mogen bijwonen. Alle krediet gaat naar de organisatie, al hebben we hier en daar een steentje in de rivier kunnen helpen verleggen. Frank werd ondertussen ook gevraagd om deel uit te maken van de nieuwe raad van bestuur van Cultuurvuur.

FILIP GOSSELÉ & FRANK KOENEN