ROOTS

ROOTS vzw bestaat voor mensen die tegen hun grenzen aanlopen en in contact komen met een burn-out.
Verantwoordelijken voor de opdracht: Sofie De Valck - Liesbeth Masco
ToolBoxers: Tom Vermeiren - Hans Gruyaert
Support type: Travel
Project topic: Increase revenues: Financial model

ROOTS vzw werd in 2023 geselecteerd voor ondersteuning door IMPULS van streekfonds Oost-Vlaanderen voor de verdere verduurzaming van ons project. Hierbij konden wij genieten van financiële steun én van een begeleidingstraject verzorgd door ToolBox. 

Ons hoofddoel ikv deze verduurzaming was de uitbreiding en doelgroepgerichte bekendmaking van ROOTS in de regio Gent-Vlaamse Ardennen. We hadden vorige lente een eerste ontmoeting met Els Janssens op onze locatie waarbij we ons project voorstelden, haar een blik achter de schermen gunden en onze noden bespraken. Na de zomer belde Els ons op met het nieuws dat ze 2 ToolBoxers had gevonden die ons wilden begeleiden, Hans Gruyaert en Tom Vermeiren. Ondertussen hebben we al drie ontmoetingen gehad met deze experts. Eerlijk gezegd hadden we niet durven dromen dat deze samenwerking zo vlot en verdiepend zou verlopen.

Na elke ontmoeting krijgen we huiswerk om een volgende stap te kunnen zetten. Wat ons het meest raakt in de samenwerking is de expertise en goesting van de ToolBoxers om zich ten volle in te zetten op maat van ROOTS. Het zijn geen theorieën of business-strategieën die we dan zelf moeten vertalen naar ons project, maar het is zeer concreet en op maat van onze vzw. Alles vertrekt vanuit onze vragen en noden die we hebben voorbereid, en ze helpen ons de antwoorden scherp te stellen. Het is soms best confronterend, no nonsens maar toch verbindend, dat ervaren we telkens weer.

De verrijking zit hem ook in de diversiteit aan expertise die rond de tafel zit. Je kan voelen dat ieder een andere invalshoek heeft, en dat maakt het zo verrijkend.  Je voelt ook het warme hart dat ze ons project toedragen. Het is een warme ondersteuning, vanaf de zijlijn maar toch heel betrokken. We kunnen natuurlijk niet vergelijken hoe de andere samenwerkingen verlopen met ToolBox, maar wij zijn alvast fan! En stiekem hopen we dat deze samenwerking nog een eindje kan blijven doorgaan… Misschien zouden we het nog het best kunnen vergelijken met een wijze ouderlijke hand boven je hoofd. Ze nemen het niet van je over, maar begeleiden je met warmte omdat ze geloven in het project en het beste voor hebben. En ja, daar hoort een scherpe kritische blik ook wel bij.

Merci ToolBox, merci Els, Tom en Hans voor jullie ondersteuning bij ons project.  

DE OPDRACHT IN EEN WOORDVerdiepend en verbindend 

Meer info : https://rootsvzw.be/

GETUIGENIS VAN DE TOOLBOXERS

Het was heel fijn om bij ROOTS te vertoeven in hun pipowagen tussen de bomen verscholen in de glooiingen van de Vlaamse Ardennen. Altijd een hartelijke welkom.
De motor van deze organisatie met een groot hart is ongetwijfeld de passie van Sofie en Liesbeth. Om de vruchten van hun vurige inzet te kunnen plukken, was er behoefte aan een heldere ‘business logica’ die focus en consistentie brengt. Het was onze eerste opdracht bij ToolBox. Hans beslagen als sociaal ondernemer. Tom ervaren als strategisch en financieel consultant. Met onze kritische blik hebben we ROOTS zelf een filter laten bouwen om hun enthousiasme te sturen in wat de organisatie logischerwijze wel en niet zou aanbieden. En het klantenrijk werd duidelijk afgebakend.
Tegelijkertijd hebben we de financiële gezondheid van ROOTS tegen het licht gehouden. De prioriteit van de te ondernemen acties zijn nu duidelijk. Alles staat en valt met de uitvoering ervan. Samen houden we dus nog mee de vinger aan de pols bij de uitrol ervan.

TOM VERMEIREN & HANS GRUYAERT